Het ondenkbare is gebeurd: klanten van Achmea met een hypotheek in Zwitserse franken krijgen geld toe. Negatieve rentes stellen natuurwetten buiten werken, zolang de muziek speelt, stelt Errol Keyner.

Deze week werd bekend dat een consument erin is geslaagd geld te ontvangen voor een hypothecair krediet in Zwitserse franken. Dit omdat de rente is gekoppeld aan de Zwitserse interbancaire rente. En die is negatief.  De klager had wel de hulp nodig van het Kifid om zijn bank ertoe te dwingen, maar toch.

Het is een leuke illustratie van de beperkte voorstellingskracht van mensen. Als je negatieve rentes bijvoorbeeld in 1980 had voorspeld, werd je linea recta verwezen naar een psychiatrische inrichting. Waar waren de futurologen, waarzeggers en economen toen je ze nodig had?

Natuurwetten buiten werking

De centrale banken hebben de oude natuurwetten buiten werking gesteld. Toen zij hun wapenarsenaal uit de kast haalden tijdens de kredietcrisis, wisten veel economen het zeker: dit zal ongetwijfeld leiden tot een hyperinflatie.

Jaren later blijken de centrale banken ook onconventionele wapens te bezitten en zetten zij ook deze schaamteloos in. Niets hyperinflatie. Iedereen is inmiddels bevreesd voor deflatie.

De gewenning treedt inmiddels in. De overheid ontvangt rente wanneer ze geld leent. Nog even en het begrotingstekort van de Nederlandse overheid is weg dankzij een stijgende staatsschuld met negatieve rente. We worden allemaal gek, want vervolgens krijgt de koopkracht van consumenten een enorme impuls dankzij banken die geld betalen om geld te mogen uitlenen.

Dankzij effectief lobbywerk en gewillige beleidsbepalers zullen pensioenfondsen en -verzekeraars erin slagen om hun langlopende verplichtingen vooralsnog niet tegen lage of negatieve rentes te moeten waarderen. Het systeem mag niet instorten.

Inderdaad, de natuurwetten zijn buiten werking gesteld. Geniet ervan zolang de muziek speelt.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl